Filmvertoning ‘Beter dagen’


Migratie is de zondebok van maatschappelijke problemen en het debat eromheen wordt gekleurd door angst en negativiteit. Wie echter verder kijkt, ziet dat migratie en integratie gaat over veerkracht en doorzettingsvermogen. Over mensen die om verschillende redenen al het bekende achterlieten en van niets iets wisten te maken. Wie zijn de gezichten achter de succesverhalen van migratie?

De documentaire ‘Betere Dagen’ vertelt het levensverhaal van een Marokkaans-Belgische arbeidsmigrant die nu iets terug wil doen voor zijn gemeenschap. Moh was nog maar 17 toen hij besloot zijn geboortedorp in Marokko achter zich te laten en de overtocht te maken naar totaal onbekend terrein: Europa. Ondanks smeekbeden van zijn ouders moest hij Beni Melloul, zijn geboortedorp, verlaten zonder papieren, zonder werk en zonder een nieuwe plek om te wonen. Wat die beslissing zou gaan betekenen voor zijn leven en dat van zijn familie wist hij nog niet. We zijn inmiddels 50 jaar verder. Er is veel veranderd. Moh is met pensioen na een succesvolle carrière in de bouw. Hij is vader van 9 kinderen en opa van 18 kleinkinderen. Hij noemt zich inmiddels zowel een trotse Marokkaan als een trotse Belg. In zijn geboortedorp is echter nog niets veranderd aan de omstandigheden die er destijds voor zorgden dat hij moest emigreren. En dus steekt Moh zelf zijn handen uit de mouwen om Beni Melloul leefbaar te maken.

Na de filmvertoning spreken we onder leiding van Mo Hersi met de documentairemakers Nisrine Sahla (tevens kleindochter van Moh) en Anne Alink en met verschillende generaties nieuwkomers, allen met hun eigen bijzondere verhaal. Neem Hussein Hajii Abdulsalam, die van Syrië naar Nederland vluchtte, en inmiddels naast zijn studie geneeskunde de organisatie Edu4U heeft opgezet, waarbij hij wekelijks meer dan 250 medevluchtelingenstudenten bijles geeft in betàvakken. Kom en laat je inspireren!

Dit programma is een samenwerking tussen Argan en Welcome (www.welcomeapp.nl)

Datum: Maandag 12 juni 2019 
Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur 
Locatie: Jan Tooropstraat 6A 1062 BM Amsterdam
Toegang is vrij: aanmelden via info@argan.nl