Filmvertoning ‘Terug naar de Akbarstraat’ met nagesprek


‘Terug naar de Akbarstraat’ is een tweeluik van Gülsah Dogan waarin Felix Rottenberg 20 jaar later terugkeert naar de Akbarstraat. In 2002 maakte hij er een documentaire serie waarin hij een schets maakte van een vergeten zwarte wijk met een falend bestuur en vol onderlinge spanningen tussen bevolkingsgroepen.

De wijk die ooit te boek stond als ‘de slechtste wijk van Nederland’ (Vogelaarwijk nummer 1) is grotendeels onherkenbaar, door de immense Stedelijke Vernieuwing die er het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden. Veel sociale huurwoningen werden gesloopt en voor een groot deel vervangen door koop- en luxere huurwoningen. Wat deed dit met het buurtgevoel, de bevolkingssamenstelling en de onderlinge spanningen? Hoe gaat het nu met de kinderen die in 2002 werden gefilmd? En klopt -met de kennis van nu- het beeld dat Rottenberg destijds schetste van de problemen in de wijk? 

Op 11 december vertonen wij het eerste deel van deze tweeluik bij Argan, met aansluitend een nagesprek met het aanwezige publiek. Terug naar de Akbarstraat is een productie van de NTR en De Familie Film & TV, geregisseerd door Gülsah Dogan. Wij organiseren deze avond in samenwerking met Dock, MGT Jongerencentrum, Nisa4Nisa en Home Empowerment.

Datum: 11 december 2019
Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Locatie: Argan, Jan Tooropstraat 6A 1062 BM Amsterdam
Aanmelden: via info@argan.nl (toegang is vrij)