Kalifaatkinderen #1: Ouders aan het woord


KALIFAATKINDEREN

Alhoewel de Islamitische Staat zo goed als verslagen is in Syrië en Irak, laten de verschillende aanslagen in Europese steden zien dat jihadisme nog steeds een bedreiging vormt voor onze veiligheid. De recente arrestatie van een grote groep moslimextremisten in Arnhem en Rotterdam, die volgens het Openbaar Ministerie een aanslag aan het voorbereiden was, heeft de discussie over het radicaliseringsbeleid op de agenda gezet. Rode Hoed, i.s.m. Argan, lanceert daarom in het voorjaar de serie Kalifaatkinderen over de toekomst van jihadisme in Nederland.

Tijdens het eerste deel van deze serie gaan we in gesprek met familieleden van Syriëgangers. We bespreken de toekomst van hen en de in het oorlogsgebied opgegroeide kinderen. Hoe is het ze de afgelopen 5 jaar vergaan? Wat kunnen we leren van hun ervaringen? Hoe schatten zij de kans van de terugkomst van het extremistische gedachtegoed in Nederland in?

GASTEN

We spreken met de vader van Laura H. Zijn dochter vertrok met haar man naar het IS-gebied en keerde een jaar later alleen met haar kinderen terug naar Nederland. Ook te gast is Thomas Rueb, winnaar van de Tegelpublieksprijs en werkzaam bij het NRC Handelsblad, schreef een boek over haar verhaal. Sinan Can reisde samen met Houssein, wiens halve gezin zich aansloot bij het Kalifaat, af naar Syrië om de documentaire De verloren kinderen van het Kalifaat te maken. Kamerlid Joël Voordewind heeft zowel Asiel en Immigratie als Buitenlandse Zaken in zijn portefeuille. Hij schuift deze avond ook aan. Bovendien spreken we met een ex-Syriëganger. Wat betekende zijn vertrek voor zijn familie?

DE GASTEN:

Eugene H. is de vader van Laura H. Zij is een jonge vrouw die in 2015 naar Syrië vertrok en een jaar later terugkeerde naar Nederland.

Houssein is een Marokkaans-Nederlandse vader en zag zijn halve gezin naar IS-gebied vertrekken. Hij heeft er niets aan kunnen doen. Hij reisde met journalist Sinan Can naar Syrië, op zoek naar zijn dochter en kleinkinderen. Zij zitten vast in een Koerdische gevangenis.

Thomas Rueb is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won met zijn boek Laura H. de Tegel-publieksprijs. Het boek gaat over Laura H. uit Zoetermeer die terugkeerde uit het Kalifaat.

Sinan Can is documentairemaker, journalist en programmamaker. Hij werkte als onderzoeksjournalist voor onder andere het televisieprogramma Zembla van de VARA. Hij reisde met Houssein, een vader wiens dochter een Syriëganger is, af naar het vergane Kalifaat.

Joël Voordewind is al 12 jaar actief in de Tweede Kamer. Sinds 2006 is hij Kamerlid voor de ChristenUnie. Momenteel heeft hij als lid van de Tweede Kamer o.a. de portefeuilles Asiel en Immigratie en Buitenlandse Zaken onder zijn hoede.

NRC-artikel over dit onderwerp 'Rechter: Belgische staat moet kinderen van IS-strijders terughalen: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/26/belgische-staat-moet-kinderen-van-is-strijders-terughalen-a3127043

Bekijk hier de tweede aflevering van de serie: Kalifaatkinderen #2: Terugkeer & Veiligheid https://www.facebook.com/events/843881675971257/


Datum: Maandag 18 februari 2019
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Locatie: Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Kaartverkoop via Rode Hoed: https://rodehoed.nl/programma/kalifaatkinderen-1-ouders-aan-het-woord/