Uitnodiging 1 februari: Recruiting for Jihad


Recruiting-for-Jihad

De documentaire ‘Recruiting for Jihad’ (vertoont tijdens IDFA 2017) volgt het leven van de Noorse Ubaydullah Hussain: een charismatische en intelligente man, én een ronselaar die nauwe banden onderhoudt met IS. Hoe gaat Hussain te werk? Wat gaat er schuil achter zijn extreme denkbeelden? Hoe opereert een extremistische groep binnen een samenleving die deze acties veroordeeld? Hussain vertelt er graag over, wat de kijkers een unieke inkijk biedt.

De filmmakers volgen Hussain maar liefst drie jaar lang! In de documentaire zien we gesprekken tussen Hussain en jongeren op straat, waarin hij de jongeren enthousiasmeert voor de Jihad. Een aantal van de personen die Hussain ronselt, worden gelinkt aan terroristische aanslagen. De documentaire krijgt een andere wending wanneer het gefilmde materiaal wordt ingenomen door de Noorse politie, met als aanklacht dat deze een bewijs vormen in de strijd tegen het terrorisme. Onverwacht is nu ook de persvrijheid een onderwerp van de film.

Op 1 februari organiseert Argan een vertoning van deze spraakmakende documentaire, met aansluitend een nagesprek onder leiding van Khalid Kasem. De regisseur Adel Khan Farooq komt voor deze avond over uit Noorwegen en met hem spreken wij over zijn ervaringen en de reacties met betrekking tot de documentaire en het proces dat daaraan vooraf ging. Ook hebben wij Fiore Geelhoed te gast, zij is Universitair docent Criminologie aan de Erasmus Universiteit en is thuis in de thema's radicalisering en jihadisme. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.


Datum: Donderdag 1 februari 2018
Tijd: Ontvangst vanaf 19:00 uur – Aanvang om 19:30 uur
Locatie: Stichting ARGAN, Jan Tooropstraat 6A (Amsterdam)
Aanmelding: info@argan.nl (entree: vrij)

Recruiting for Jihad is Arabisch, Deens en Noors gesproken. De ondertiteling is Engels. De voertaal van deze avond is Engels en Nederlands.